Postaügynökségek, fiókposták, gyűjtőhelyek főbélyegzői

Bevezető

Ez az online katalógus Gudlin Tamás és Csatlós Árpádné kutatómunkáján alapul, amelyet sok más bélyegzésgyűjtő is kiegészített adatokkal, képekkel. A katalógus célja a Magyar Posta gyűjtőhelyi, postaügynökségi és fiókposta működésre utaló jelzést tartalmazó bélyegzéseinek rendszerezett bemutatása értékeléssel. A katalógus megjelent könyv formájában is, amelyet kiegészít egy hosszabb tanulmány történeti áttekintéssel. A katalogizált bélyegzéseket használó postaszervek működését az alábbi nagy korszakokra lehet bontani:

  1. 1788 és 1941 között gyűjtőhelyek működtek, több megszakítással. Jelentősebb számú gyűjtőhely csak 1900 és 1918 között létezett.
  2. 1886-tól 1900-ig néhány nagyobb város addig gyakran egyetlen postahivatalának kirendeltségeként nyíltak meg fiókposták. 1900. január 1-től postahivatallá alakultak át, így fiókposta minősítésük megszűnt.
  3. 1902-től 1950-ig a postahivatalok mellett postaügynökségek szolgálták ki a lakossági és a hivatali igényeket. Ezek feldolgozása eredményezi a katalógus bélyegzéseinek közel kétharmadát.
  4. 1951. január 1-jén lépett hatályba az a postai szabályzat, amely a postaügynökségeket központilag átnevezte fiókpostára. A postaügynökségi bélyegzőket fokozatosan, egy körülbelül 10 éves időszak alatt cserélték le mindenütt fiókposta jelzéses bélyegzőkre. A rendszerváltozásig, 1989-ig csak postahivatalok és fiókposták működtek Magyarországon.
  5. 1989 után egymás mellett létezett fiókpostai és postaügynökségi működés is. 2015-re már teljesen megszűnt mind a fiókpostai, mind a postaügynökségi működési forma, tehát lezárult a fiókposták és a postaügynökségek hosszú története, legalábbis egyelőre.